Türkiye Haber Girişi : 20 Kasım 2023 11:00

Tevfik Diker’den Erdoğan’a Çağrı

Tevfik Diker’den Erdoğan’a Çağrı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50 artı 1 oy alan adayın seçilmesi sisteminin kaldırılabileceği sinyalini vermiş, Erdoğan; "Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor” demişti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine bir çağrıda bulunan 20. Dönem Milletvekili  Araştırmacı Yazar Tevfik Diker; “Önerim Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Başbakan, Güçlü TBMM sistemi Atatürk dönemindeki uygulamanın şimdiki çağdaş uygulamasıdır” dedi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde gazetecilere konuşmuş. Gazeteciler Erdoğan'a gelecek yerel seçimde vatandaşın önünde 'yüzde 50 art 1' kuralının kaldırılması için bir sandık gelip gelmeyeceğini sormuştu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, '50+1' kuralının değişmesinden yana olduğunun anımsatılması üzerine "50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez" diye cevap vererek, kamu oyunda yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fitilini ateşlediği ve kamuoyunda tartışmalara neden olan 59+1 çıkışı sonrası  20. Dönem Milletvekili  ve manisarotahaber.com yazarı  Tevfik Diker’de bir çağrıda bulunarak, sistemin  Atatürk dönemindeki uygulamanın şimdiki Çağdaş uygulaması olması gerektiğini söyledi. 

GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANI, GÜÇLÜ BAŞBAKAN, GÜÇLÜ TBMM 

Siyasi  istikrar için kendisinin önerdiği sisteme geçiş yapılması gerektiğini vurgulayan 20. Dönem Milletvekili  ve manisarotahaber.com yazarı  Tevfik Diker;  “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Başbakan,  Güçlü TBMM Sistemiyle Güçlü Büyük Türkiye hedefi öneriyorum. 50+1 sistemi kalkmalı tek turlu sistemde en fazla oyu alan Cumhurbaşkanı seçilmeli, milletvekili seçim sistemi mevcut sistem gibi olmalı.  Önerim Güçlü Cumhurbaşkanı, Güçlü Başbakan , Güçlü TBMM sistemi Atatürk dönemindeki uygulamanın şimdiki Çağdaş uygulamasıdır. Siyasi istikrar için bu sisteme geçilmelidir” dedi. 

'YÜZDE 50 ARTI 1 SİSTEMİ' NEDİR?

'Yüzde 50+1', geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası alan adayın seçilmesi anlamına geliyor. 21 Ekim 2007'deki referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemiyle uygulanmaya başlandı. Bu sistemde çok sayıda parti bir adayın çevresinde bir araya gelerek ittifak yapabiliyor. ROTA HABER
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.