Türkiye Haber Girişi : 13 Ocak 2024 19:13

Salgının Yeni İsmi ‘TRİPLEDEMİK’

Salgının Yeni İsmi ‘TRİPLEDEMİK’

Soğuk havanın etkisiyle hastane acillerinde enfeksiyon, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz polikliniklerinde gelen vaka sayıları artmaya başladı. Unutulan Influenza A (grip) ve RSV virüsüyle birlikte üç virüsün birbirine karıştığını söyleyen uzmanlar, azalmış bağışıklıkla birlikte salgın boyutundaki bu tablo ortaya çıktığını belirtiyor, maske ve hijyen önlemlerinin artırılması uyarısında bulunuyor

 

2023 yılının kasım ayından itibaren sadece Türkiye’de değil, Avrupa'nın çoğu ülkesinde ve Kuzey Amerika ülkelerinde de ağır bir solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor.

Söz konusu salgının ‘tripledemik’ yani 3'lü virüs salgını olarak tanımlandığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, bu durumun Kovid-19 gibi tek bir virüs değil, birçok virüsün bazen bir arada, çoğunlukla peş peşe görülmesiyle seyrettiğini söyledi.

'İNSANLARIN VİRÜSLERE KARŞI BAĞIŞIKLIĞI DÜŞTÜ'
2020 Kovid-19 salgını sırasında 3 yıl boyunca insanlar evlerinde kapalı kaldıklarını dışarıda maske taktıklarını belirten Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, insanların virüslere karşı bağışıklığının belirgin şekilde düştüğünü belirtti.

Şu an özellikle İstanbul ve çevre illerde çok ciddi vaka birikimi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Hastane acillerinde enfeksiyon, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz, polikliniklerinde çok yoğun bir hasta birikimi var. Acil serviste kuyruklar oluşmaya başladı. Hastane yatışları çok arttı.” diye konuştu.

'BİTMEYEN BİR ENFEKSİYON VE BUNA BAĞLI ŞİKAYETLER'
Unutulan Influenza A (grip) ve pandemi döneminde kaybolan RSV virüsüyle birlikte üç virüsün birbirine karıştığını söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, " O nedenle insanlar, burun akıntısı, öksürük ve kırıklık şikayetlerinin tam geçmek üzereyken yeniden başladığını söylüyor. Yani bitmeyen bir enfeksiyon ve buna bağlı şikayetlerden bahsediyor. Aslında bu durumun nedeni virüslerin arka arkaya etki etmesi." dedi.

Bu sorunun her yaş grubundaki insanı etkilediğini ancak özellikle daha ağır seyreden, hastaneye yatması gereken hatta yaşam kaybıyla sonuçlanan riskli grupların olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sönmezoğlu, bu kişilerin mutlaka hastane gitmelerini önerdiklerini belirtti.
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.