Gündem Haber Girişi : 20 Aralık 2023 15:32

Hak-İş’en Asgari Ücret Açıklaması

Hak-İş’en Asgari Ücret Açıklaması

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci Manisa’da Özçelik-İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Erdoğan Daloğlu’nu ziyaret etti.

 

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, 6 milyondan fazla işçiyi yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin açıklanmasına çok az bir sürenin kaldığını ifade eden Değirmenci, yapılana görüşmeleri bir tiyatro olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Hak-İş olarak asgari ücret tespit komisyonu yapısına itirazlarının olduğunu vurgulayan Değirmenci, “Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesi olan ve 6 milyondan fazla işçiyi ilgilendiren bir ücretin belirlenmesinde Türkiye’nin emek hareketini temsil eden kuruluşların dışında kalarak yapılan bir komisyon var. Komisyonda Türk-İş tek başına temsil edilirken, sadece Türkiye’de çalışanlar Türk-İş’in üyesiymiş gibi bir hava estirilmesi de bu işin tabiatına aykırı. Öncelikle bu yapıyı değiştirmemiz lazım. Gerekirse üç konfederasyonun da üye sayısı baz alınarak bir komisyon yeniden tespit edilmesi lazım. Böylece hem işverenler hem de katkı sunan devlet ekranının karşısına daha güçlü çıkmak lazım. Yıllardır Hak-İş bizi üzen bu asgari ücret tespit komisyonu var. Geçen yıl Türk-İş bizimle beraber istişare ederek asgari ücret tespiti yapmıştı. Bu sene bu yolu seçmediler, yalnız hareket ediyorlar. Bunun akıbetinin ne olacağını hep beraber göreceğiz” dedi. 

VERGİYİ YÜZDE 10 DÜZEYİNDE SABİTLEYELİM
Türkiye’de ciddi bir şekilde enflasyonun olduğunu ve hayat pahalılığının bulunduğunu kaydeden Değirmenci, bunların yanında daha da önemlisi olan vergi sistemindeki adaletsizliğin olduğunu söyledi. Değirmenci, “Bütün bunlar gözden geçirilmeden ortaya atılacak tarafların kabul ettiği bir rakamın Hak-İş olarak, Özçelik-İş olarak bizde bir karşılığı olamaz. Eğer bugün asgari ücrette söylenen 17 bin lira açıklanırsa bu rakamla alım gücünü koruyamazsanız ve bunu vergilerle ilerleyen aylarda küçültürseniz bir anlam ifade etmiyor. Hak-İş olarak biz dolaysıyla rakamdan daha ziyade alım gücünü artıran, çalışanları enflasyona karşı koruyan daha da önemlisi artık asgari ücret Türkiye’de bir kişinin geçimi olmaktan çıktı, bir ailenin geçim ücreti oluyor. Çünkü Türkiye’de çalışanların 6 milyondan fazlası asgari ücretle çalışıyor. Devletin, hükümetin, işverenin bu alım gücünü güçlendirecek bir alt yapıyı hayata geçirmesi lazım. Bunun dışında açıklanacak her asgari ücret geçtiğimiz yıllarda görüldüğü gibi açıklandıktan sonra neredeyse alım gücünün yarısını yok ediyor. Önce bunun değerlendirilmesi lazım. Haksız bir vergi uygulaması var, bunun önce düzeltilmesi gerekir. Vergiyi yüzde 10 düzeyinde sabitleyelim. Bir asgari ücret ne kadar yükselirse yükselsin vergiden dolayı sürekli düşen bir ücretimiz var. Türk-İş komisyonda tiyatro oynuyor. Asgari ücretle ilgili süreci hep beraber takip ediyoruz.” diye konuştu. 

Değirmenci’ye  Özçelik-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kılıç ve Genel Sekreter Ahmet Çolak eşlik etti.  Ziyarette Hak-İş Konfederasyonu Manisa İl Başkanı ve Hizmet İş Sendikası Manisa Şube Başkanı Rahmi Okan Polat, Hizmet İş 2 Nolu Şube Başkanı Tekin Turgut, işyeri temsilcileri hazır bulundu. ROTA HABER