Gündem Haber Girişi : 20 Kasım 2023 16:07

Fatih Sultan Mehmed’in Manisa’ya Yadigarı Ayağa Kaldırıldı

Fatih Sultan Mehmed’in Manisa’ya Yadigarı Ayağa Kaldırıldı

İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’nın sembolleri halini gelen Sarayı-ı Amire yapısından günümüze ulaşan Fatih kulesinin restorasyon çalışmalarını inceledi.

 

Şehzadeler Şehri Manisa’da şehzadelerin şehirde görev yaptığı zamanlarda kullandığı Saray-ı Amire yapısından günümüze sağlam ulaşan tek yapı olan Fatih Kulesi Kule Müze olarak hizmet verecek.
Restorasyonu devam eden Fatih Kulesi’nde çalışmaları kontrol eden İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak “Manisa Şehzadeler Şehri – Şehzade Şehir. Birçok şehzade şehrimizde yaşamış ve burada bir saray yapısı inşa edilmiş. Fakat şehzadelik sisteminin kalkmasının ardından yavaş yavaş yok olmuş. Günümüze ise hamam yapılarının kalıntıları ve birçok müdahaleye rağmen Fatih Kulesi ayakta kalmış. Kule, Fatih Sultan Mehmed’in Saruhan’a gelmesi, burayı yönetmesi sırasında saraya eklenmiş bir yapı. Şehrimizin sembolü olacak bir yapı. Bizler Fatih’in şehzadeliğinde İstanbul’u fethetmeyi ilk burada hayal ettiğini düşünüyoruz. Manisa’da Fatih Sultan Mehmed’in inşa ettirdiği, dokunduğu, kullandığı bir yapıyı, tekrar ayağa kaldırmak çok heyecan verici bir durum. Yapının bu hali Fatih dönemi ile birebir aynı değil. Farklı dönemlerde değişikliklere uğramış ve son olarak 19.yüzyıla ait en net ve sağlam durumdaki fotoğraflarından yola çıkarak bir çalışma devam ediyor. Fakat ana iskelet yapının büyük bölümü Fatih dönemine ait.”dedi.
Restorasyonu devam eden kulede şehrin kimliğine uygun şekilde teşhir-tanzim çalışmaları yapılacağını belirten Sudak “Kule yapısının büyük bir kısmı bozulmuş, fakat elimizdeki fotoğraflardan yola çıkarak uzun soluklu bir restorasyon çalışması başlattık. Sonrasında yapı Bakanlığımız, Valiliğimiz ve Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile müzeye dönüştürülecek. Müzemizde özellikle Saray-ı Amire’yi anlatacağız. Kule Müzeyi ziyaret edenler Manisa Sarayı’nda hayat nasıldı bunu öğrenecekler.” diye ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.