Velilerin Okul İsyanı

İl olma hayali kuran Akhisarlılar, eğitim sistemindeki çarpıklık ve okul binalarındaki fiziki yetersizlik nedeniyle ilkokul ve lise öğrencilerinin birlikte eğitim görmesine tepki gösterdi. Hazırlanan projelerin bir an evvel hayata geçirilmesini istedi. 

 

Akhisar’da depreme dayanıksız olduğu için yıkılan, eğitime ara verilen okulların yerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yatırım planına alınan ancak bir türlü bakanlık onayından çıkmayan okul projeleri yüzünden bir binada iki yada üç ayrı okul eğitim vermeye çalışıyor. 
Dr. Ahmet Tarık Sarı İlkokul ve Ortaokulu’nun güçlendirme çalışmaları yapılacağından dolayı güçlendirme çalışmaları süresince, Ali Şefik Ortaokulu’ndan boşalan binada Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu İlkokulu’nun sabahçı, Dr. Ahmet Tarık Sarı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin öğleci grup olarak 
eğitim görüyor olması. Yine  Ülkü Ortaokulu A ve B bloğunda yıkım kararı bulunmasından dolayı, Ayvaz Dede İmam Hatip Ortaokulu ile Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencilerinin yer değiştirmesi, Ayvaz Dede İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu binası içerisinde tam gün eğitim öğretime devam etmesi, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencilerinin Ayvaz Dede İmam Hatip Ortaokulu içerisinde öğleci grup olarak eğitim öğretime devam etmesi, Ülkü Ortaokulu öğrencilerinin ise Ayvaz Dede İmam Hatip Ortaokulu içerisinde sabahçı grup olarak eğitim öğretime devam etmesi 
nedeniyle ilkokul velileri tarafından tepkiyle karşılandı.  2020 yılında yatırım programına alınmasına rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen projelerin bir an evvel bakanlık tarafından onaylanarak inşasına başlanmasını isteyen okul velileri,  “Okul binasında  ve bahçesinde farklı yaş grubundan öğrencilerin aynı anda bir arada bulunmaları pedagojik açıdan da geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracaktır. Buna örnek olarak küçük çocukların büyük çocuklarda olabilecek olumsuz davranışları örnek alabilme riski (sigara, küfür vb.) Ayrıca aynı tuvaleti kullanmaları da ciddi riskler doğuracaktır” dediler.

OKULDAKİ DÜZEN BÜYÜK ÖĞRENCİLER İÇİN UYGUN DEĞİL
Bazı okulların  büyük öğrenciler için uygun olmadığını anımsatan veliler; “Dersliklerimizde bulunan sıralarımız büyük öğrencilerin kullanımı için uygun değildir. Sıraları ortaokul ve lise öğrencileri için ayarladığımızda ilkokul öğrencileri için uygun olmayacaktır. Ayrıca Sınıflardaki düzenlemeler dolap, pano vs. İlkokul öğrencilerine göre ayarlanmış ve yapılan bu çalışmalar diğer öğrenciler tarafından zarar görecektir1 dediler.

MİLLEVEKİLİ BAKIRLI OĞLU KONUYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Manisa’da depreme dayanıksız olduğu için yıkılan, eğitime ara verilen okullara değinen CHP’li Vehbi Bakırlıoğlu konuşmasında; “Seçim bölgem Manisa'da, bilhassa Akhisar, Kırkağaç bölgesinde aylarca sürren çok ciddi deprem fırtınası yaşandı, binlerce deprem arka arkaya yaşandı, ve okullarda çok ciddi hasarlar oluştu, kimi okullar yıkıldı daha sonrasından depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılması planlanan, yıkılan ve sağlamlaştırma yapılması için karar çıkan bir sürü okul var. Uzun zamandan beri Akhisar'da, Soma'da, Kırkağaç'ta okullar bu durumdan dolayı eğitim veremiyor ve 2'li eğitim yapılmak zorunda, çocuklarımız sabahın kör saatlerinde çıkıp geç saatlerinde geri gelmek zorunda kalıyorlar. Bu bütçe yeterli olacak mı? Yani 100 milyar liralık yatırım bütçesi yeterli olacak mı?”  İfadelerine yer vermişti.

HAYIRSEVERLERE ÇAĞRI
İl olma yolundaki Akhisar’da eğitim sisteminin ve fiziki şartların her geçen gün geriye gittiğini, okul yatırımların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir türlü gerçekleştirilemediğinim altını çizen duyarlı vatandaşlar ise; “Bu okullarda okuyan hepimizin çocukları. İyi bir eğitim almaları için herkesin elini taşın altına koyması gerekli. İlçemizde bir çok okul ikili eğitim vermek zorunda kalıyor. Başta hayırseverlerimiz olmak üzere, sanayicilerimiz  ve odalarımız ile birlikte en azından yapılacak projelerin yarısı karşılanarak bu okullar kısa sürede tamamlanabilir. Akhisar eğitimde de hak ettiğini alır” dediler.

YATIRIM PLANINDA OLAN OKULLAR
1-Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Ortaokulu: Milli Eğitim Bakanlığı  ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında 22 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremlerden dolayı yıkım kararı bulunan okullardan Ulucami Mahallesi 1073 ada 17 parsel üzerine 24 derslikli Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Ortaokulu yapılması yatırım programına alınmış olup, avan projeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çizilmiştir. Sondaj çalışmaları bitmiş olup, uygulama projesi Milli Eğitim Bakanlığına onaya sunulmuştur.

2- Atatürk Ortaokulu: 22 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremlerden dolayı yıkım kararı alınan Cumhuriyet Mahallesinde bulunan Atatürk Ortaokulunun yerine 16 derslikli Atatürk Ortaokulunun Toki tarafından yapılması 2021 yılında temel eğitim yapım programına alınmıştır. Sondaj çalışmaları bitmiş olup, uygulama projesi Milli Eğitim Bakanlığına onaya sunulmuştur.

3- Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: 22 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremlerden zarar gördüğünden yıkım kararı alınmış ve yerine 24 derslikli Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası yapılması için başlanılan yıkım çalışmaları bitmiştir. 2022 yılı Devlet Yatırım Programına alınmıştır. Sondaj çalışmaları bitmiş olup, uygulama projesi Milli Eğitim Bakanlığına onaya sunulmuştur.

4- Akhisar Dereköy İlkokulu (Yık-Yap) Yapım İşi: 22 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremlerden sonra başlatılan ilçe okullarımızın depreme dayanıklılık inceleme çalışmalarında ekonomik ömrünü tamamlamış ve depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Akhisar Dereköy İlkokulunun yıkım çalışmaları bitmiş olup, Manisa Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığınca 28.03.2023 tarihinde ihalesi yapılmıştır. 24.04.2023 tarihinde yüklenici firma Karaeski Yapı İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile Akhisar Dereköy İlkokulu (Yık-Yap) Yapım İşinin sözleşmesi imzalanmıştır. 12.06.2023 tarihinde inşaata başlanmıştır. İnşaat çalışmaları devam etmektedir.

5- Kayhan Ergun Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi: Hürriyet Mahallesine 32 derslik ve 5 atölyeli Kayhan Ergün Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi yapılması 2022 Yılı Devlet Yatırım programına  alınmıştır. Proje aşamasındadır.

6- Akhisar Anadolu Lisesi: Hürriyet Mahallesi Akhisar Anadolu Lisesi 24 Derslikli Eğitim Binasının ihalesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 10.07.2023 tarihinde yapılmış olup, Müteahhit tarafından zemin etüt çalışmaları başlanmıştır.

7- Hürriyet Mahallesi Anaokulu: Hürriyet Mahallesinde Ticaret Odası İlkokulu bahçesinde; Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında yapılan protokol kapsamında 8 derslikli anaokulu yapımına başlanmıştır. Okul inşaatı devam etmektedir. NAİME SEKİZLER/ROTA HABER


07.12.2023 15:52:14